You are currently viewing Uspešan završetak turbulentne sezone

Uspešan završetak turbulentne sezone

Uprkos brojnim pehovima koji su ih pratili tokom čitave sezone, košarkaši Radničkog uspeli su da ostvare svoj glavni takmičarski cilj i sačuvaju mesto u Košarkaškoj ligi Srbije.

Nakon sezone u kojoj su se bez većih problema „prošetali“ drugoligaškim karavanom i izborili plasman u Košarkašku ligu Srbije, Kragujevčani su znali da prelazak u viši stepen takmičenja donosi znatno ozbiljniju konkurenciju i veće izazove. Zbog toga su na vreme počeli da kroje planove za povratničku sezonu u najvišem rangu takmičenja, sa željom da po svaku cenu izbegnu reprizu scenarija od pre tri godine, kada je Radnički imao ulogu prolaznog putnika kroz Košarkašku ligu Srbije.

Početni uspesi dali su za pravo Šumadincima da se nadaju možda i nešto ozbiljnijem plasmanu, ali su onda usledili problemi sa povredama, pa sa kovidom-19, a zatim i zgusnut raspored utakmica, pa je Radnički od kandidata za gornji dom tabele doveo sebe u poziciju da strepi za opstanak.

Ipak, kada je to bilo najpotrebnije, Kragujevčani su bili na visini zadatka i sa par bitnih pobeda protiv glavnih konkurenata u borbi za opstanak pokazali su da zaslužuju mesto u najkvalitetnijem rangu takmičenja.

Generalno, možemo biti zadovoljni ovom sezonom, s obzirom sa smo ostvarili svoj prvobitni cilj, a to je opstanak u Košarkaškoj ligi Srbije. Možda smo mogli i više, ali treba imati u vidu da mi od trećeg kola nismo odigrali niti jednu utakmicu u kompletnom sastavu, što zbog povreda igrača, što zbog kovida-19, tako da je sve to imalo uticaja na neki krajnji rezultat, apostrofira trener Radničkog Ivica Vukotić.

I kapiten kragujevačkog tima Raško Katić smatra da su brojni pehovi sa bolestima i povredama igrača sprečili njegovu ekipu da se iskaže sav svoj potencijal i ostvari bolji plasman na tabeli.

Kao neko ko uvek teži najboljim mogućim rezultatima, sigurno da sam očekivao puno više, ali kada se uzmu u obzir svi otežavajući faktori, počev od situacije sa kovidom-19, pa do povreda i neplaniranih odlazaka igrača, mislim da ova sezona može da dobije prelaznu ocenu. Činjenica je da smo najveći problem imali na poziciji plejmejkera, koja je jedna od najvažnijih u svakom timu. Prvo smo ostali bez Milosavljevića, zatim je Dumić dva puta pauzirao zbog kovida-19, što se sve odrazilo na neke naše igre i rezultate. Nadam se da će nas u narednoj sezoni problemi ovakve prirode mimoići, kako bismo mogli da se nadamo nekom boljem plasmanu, ističe Katić.

Pomenuti problemi kadrovske prirode naterali su čelnike kragujevačkog kluba da posegnu za  dodatnom dopunom igračke selekcije, što je u jeku sezone, kada su svi iole kvalitetniji igrači uveliko našli svoje uhlebljenje, predstavljalo veliki izazov.

Tokom sezone bilo je brojnih promena u našim redovima, kako u igračkom kadru, tako i u stručnom štabu, upravo iz te neke želje da budemo što je moguće konkurentniji u ligi i da mirno dočekamo samu završnicu sezone, a ne da do poslednjeg kola strepimo za opstanak. Mislim da smo sa nekim igračima koji su došli u klub tokom sezone u potpunosti pogodili, sa nekima možda i ne toliko, ali je svako od njih imao određenog udela u ostvarenju našeg konačnog cilja, napominje Vukotić.

Paralelno sa borbom za opstanak u Košarkaškoj ligi Srbije, Radnički je prilično uspešno vojevao i na drugom domaćem frontu, u Kup takmičenju, gde je uspeo da dogura do finalnog turnira u Novom Sadu.

Sama činjenica da su se Šumadinci nakon dužeg niza godina ponovo našli u društvu najboljih srpskih timova značajan je korak u pravcu oživljavanja Kragujevca kao košarkaške sredine.

Učešće u završnici Kupa Radivoja Koraća imalo je veliki značaj za našu ekipu, koja je stekla dragoceno iskustvo i samopouzdanje za potonje mečeve u borbi za opstanak u Košarkaškoj ligi Srbije. Takođe, ovaj rezultat je dosta doprineo i samoj promociji kluba, koji se ponovo našao u žiži interesovanja šire košarkaške javnosti, smatra Vukotić.

Govoreći o kvalitetu Košarkaške lige Srbije ove sezone, strateg Radničkog ističe da je uprkos brojnim problemima sa kovidom-19 takmičenje bilo izuzetno dinamično i neizvesno do poslednjeg kola.

Odavno neka sezona u Košarkaškoj ligi Srbije nije bila tako neizvesna i uzbudljiva do samog kraja kao ova. Bilo je tu ekipa koje su odskočile svojim kvalitetom u odnosu na ostatak lige, tu pre svega mislim na Mladost i Vojvodinu, dok su ostali timovi bili uglavnom ujednačeni, pri čemu su najviše profitirale one ekipe koje su imale najmanje problema sa kovidom-19, konstatuje Vukotić.

Kapiten Raško Katić, pak, smatra da je kvalitet Košarkaške lige Srbije ipak moguće unaprediti, što bi takmičenje učinilo još zanimljivijim i privlačnijim za ljubitelje košarke.

Svakako da je ovo bila jedna prilično teška i turbulentna sezona za sve ekipe u ligi, a posebno za one koje su do poslednjeg kola vodile grčevitu borbu za opstanak. Neko moje mišljenje je da Srbija zaslužuje za nijansu kvalitetniju ligu i nadam se da će vremenom ovo takmičenje uspeti da se izdigne na jedan viši nivo, ocenjuje Katić.

Nova sezona donosi sa sobom i nova očekivanja. Generalni plan je da Radnički u narednoj sezoni ode korak dalje i sebe svrsta u grupu pretendenata na visok plasman.

Još uvek je rano kovati planove za sledeću sezonu. Najpre treba da vidimo ko je od igrača u trenutnom rosteru raspoložen da ostane kod nas i naredne sezone, kako bismo onda formirali neki kostur ekipe, koji ćemo potom pokušati da nadogradimo sa par novajlija. Naša ideja je da to budu igrači poput Stevanovića i Katića, dakle Kragujevčani koji su spremni da pomognu klubu iz svog rodnog grada u ostvarenju njegovih daljih takmičarskih ambicija. Ukoliko sve bude išlo po planu, pokušaćemo da odemo stepenik više u odnosu na proteklu sezonu i domognemo se te neke „zlatne sredine“ na tabeli. Naravno, ako nam se ukaže šansa za još bolji plasman, sigurno je  nećemo tako lako ispustiti iz ruku, zaključio je Vukotić.

Ono što je svakako jedno od glavnih pitanja koje interesuje sve pristalice kragujevačkog kluba, to je da li će kapiten Raško Katić i naredne sezone predvoditi šumadijsku armadu u pohodu na nove takmičarske ciljeve?

Nismo za sada imali nekih konkretnijih razgovora na temu dalje saradnje. Što se mene lično tiče, smatram da moje telo i dalje može da izdrži takmičarske napore, ali u krajnjem slučaju sve zavisi od planova i ambicija kluba u sledećoj sezoni, otkriva nekadašnji reprezentativac Srbije, koji uprkos tome što je zagazio u petu deceniju života igra kao u najboljim danima svoje karijere.

Ostavite odgovor