You are currently viewing Košarkašice Radničkog ispunile zacrtanu agendu

Košarkašice Radničkog ispunile zacrtanu agendu

Utakmicama 22. kola proteklog vikenda je spuštena zavesa na regularni deo sezone u Prvoj ligi Srbije za košarkašice. Ono što svakako može da raduje pristalice kragujevačkog Radničkog, jeste da su njihove miljenice, uprkos brojnim pehovima koji su ih pratili tokom čitave sezone, uspele da sačuvaju mesto u prvoligaškom društvu, čime su ispunile svoj osnovni cilj u ovoj takmičarskoj godini.

Kragujevački klub je u ovu sezonu ušao sa značajno podmlađenim sastavom, što je uslovilo i znatno skromnije takmičarske ambicije. Glavni prioritet bio je sačuvati prvoligaški status, a da će to biti prilično zahtevna i neizvesna misija videlo se na samom startu sezone, kada su Kragujevčanke nanizale sedam uzastopnih poraza i sebe svrstale u red najozbiljnijih kandidata za ispadanje u niži stepen takmičenja.

I kada je delovalo da su „crvene dame“ uveliko na silaznoj putanji i da im nema spasa, usledila je drastična promena kursa. Dve važne pobede, protiv subotičkog Spartaka u Kragujevcu i Novosadske ŽKA u gostima, u kombinaciji sa određenim promenama u rosteru, udahnule su novi život kragujevačkom timu i usmerile ga ka luci spasa.

Moram istaći da smo već u startu imali određenih problema prilikom sastavljanja tima za ovu sezonu. Situacija na tržištu je bila takva da je većina kvalitetnijih domaćih igračica uporno čekala na inostrani angažman, tako da nismo bili u mogućnosti da sklopimo onakvu ekipu kakvu smo želeli. U početku je sve to jako slabo funkcionisalo, napravili smo niz od sedam uzastopnih poraza i sami sebe doveli u izuzetno tešku poziciju na tabeli. Imali smo tu sreću da su se u međuvremenu izdešavale određene stvari u drugim klubovima, pa su tako neke igračice dobile odrešene ruke da promene sredinu. Tako je došlo do toga da smo uspeli da angažujemo kapitena Partizana Milicu Inđić, kao i iskusnu Mariju Petrović, koja je pre dolaska kod nas igrala u Drugoj ligi Francuske. Dolaskom te dve igračice, mi smo počeli da pružamo znatno bolje partije, usledile su i neke bitne pobede koje su podigle atmosferu u ekipi i entuzijazam na treninzima. Kada se uzmu u obzir svi problemi koji su nas pratili tokom čitave sezone, počev od sklapanja tima, pa do povreda i bolesti igračica, ne mogu a da ne budem zadovoljan činjenicom što smo na kraju ostvarili svoj glavni cilj i obezbedili opstanak u ligi, sumirao je utiske nakon još jedne prvoligaške sezone trener Radničkog Nenad Milovanović.

Situacija sa kovidom-19 napravila je velike probleme maltene svim klubovima u Prvoj ženskoj ligi Srbije, a ni Radnički nije bio izuzetak. Bio je to izuzetno težak i stresan period za igračice, koje nisu navikle na takav režim treninga i igranja utakmica.

Čitava ta situacija sa kovidom-19 uticala je na to da ova sezona bude prilično mučna i teška za sve ekipe u ligi. Bili smo primorani da stalno pravimo neke pauze i odlažemo mečeve. Taman kada bismo podigle formu, usledila bi pauza od četrnaest dana, što je bilo prilično stresno za nas igračice. Generalno gledano, zadovoljna sam što smo fizički i mentalno izgurale ovu sezonu do kraja i što smo onda kada je to bilo najpotrebnije skupile redove i uspele da ostvarimo opstanak u ligi, napominje kapiten Radničkog Jelena Prvulović.

Nisu samo igračice bile u nezavidnom položaju zbog kovida-19, već i treneri, koji su morali da prilagođavaju treninge novonastalim okolnostima. Srećom pa je uprava Radničkog činila sve što je u njenoj moći da izađe u susret potrebama stručnog štaba i samih igračica, kako bi im se olakšao rad u uslovima pandemije.

Bilo je neophodno modifikovati treninge, s obzirom da igračice po izlasku iz karantina nisu bile u stanju da izdrže više od pet minuta nešto intenzivnijeg rada. Mi smo imali tu sreću da nam je uprava omogućila dobre uslove za rad, što je u velikoj meri doprinelo tome da uspešno preguramo čitav ovaj period. Tako je došlo do toga da se prebacimo iz hale „Gordana Goca Bogojević“ u „SBB Jezero“, gde se mnogo mirnije i lakše trenira, istakao je Nenad Milovanović.

Radnički je sezonu završio na osmoj poziciji prvoligaške tabele, sa sedam ostvarenih pobeda. Podatak da su od tih sedam pobeda, Kragujevčanke čak četiri ostvarile u završnim metrima prvenstvene trke, govori u prilog tezi da su dometi ovog tima daleko veći u odnosu na ostvareni plasman na tabeli.

Činjenica je da smo na početku sezone napravile nekoliko kikseva, koji su nas koštali boljeg plasmana na tabeli. Isto tako, da smo nešto ranije doveli ovih par iskusnijih igračica, možda bismo sad završili na nekoj boljoj poziciji na tabeli, ali je najvažnije da je na kraju sve ispalo kako treba, da smo ostvarile opstanak u ligi i da smo dobrim rezultatima u finišu sezone pokazale da zaslužujemo mesto u sredini tabele, a ne da se borimo za opstanak, smatra Jelena Prvulović.

Jedan od najvećih benefita minule sezone je da su mlađe igračice kroz nastupe u najkvalitetnijem rangu takmičenja stekle značajno takmičarsko iskustvo i otvorile sebi prostor za dalji napredak. Za očekivati je da ove devojke već u narednoj sezoni formiraju jedan nukleus ekipe, koji će u godinama koje slede lansirati Radnički među vodeće timove u Srbiji.

Mi smo pred početak sezone odlučili da ekipi priključimo nekoliko mladih igračica iz redova gradskog rivala Radničkog 2016. Videlo se u početku da one imaju dosta problema da se prilagode zahtevima igranja u prvoligaškoj konkurenciji, ali je vremenom to izgledalo sve bolje i bolje. Posebno je uočljiv napredak kod Minele Mehović i Ajše Hadžić, koju smo u jednom trenutku probali da prebacimo na bekovsku poziciju, ali smo ipak shvatili da se najbolje snalazi na svojoj prirodnoj poziciji „četvorke“. Jako mi je žao što i Marija Cvijović nije ostala kod nas, jer je to jedna dobra i marljiva devojka, koja tu neku šansu koju je dobijala kod nas nije uspevala da iskoristi na najbolji način. Takođe, izuzetno sam zadovoljan i napretkom ovih naših najmlađih igračica, poput Jovane Miletić i Andrijane Vuković, čije vreme tek dolazi, ne krije Milovanović oduševljenje napretkom mlađih igračica.

O ambicijama za narednu sezonu još je rano govoriti, s obzirom da je sve to na „dalekom štapu“, ali je želja svih u klubu da Radnički od kandidata za opstanak postane ekipa koja će se boriti za plej-of.

Videćemo ovih dana da sednemo i popričamo sa upravom kluba u vezi sa nekim budućim planovima. Tek nakon toga imaćemo jasniju sliku kada su u pitanju takmičarski ciljevi za narednu sezonu. Svakako bi valjalo zadržati postojeći kostur ekipe i nadograditi ga sa par kvalitetnih igračica, kako bismo došli u poziciju da se borimo za plej-of, zaključio je strateg kragujevačkog tima.

Ostavite odgovor